Krunski SavetSavetnik – pisac i diplomirani elektro inženjer Božidar Bjelica Japan

savetnik-bozida-rbjelica

Božidar Bjelica Japan rođen je u Nevesinju na Badnji dan 1960. godine, kada je padao crveni sneg. Školovanje je započeo u rodnom gradu, gimnaziju je završio 1979. godine, a diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu 1985. godine. Zbog različitosti svog inženjerskog zanimanja i spisateljskog poziva, za sebe kaže da je „maleni dokaz da čovjek nije svoje zanimanje”.

Drugo prezime – Japan nasledio je od đeda Todora, koji je, iako trgovac, bio učesnik mnogih buna i ratova. U vreme kada je Crna Gora objavila rat Japanu, zadesio se u Crnoj Gori, pa su njegovi sugrađani, zanjući kakav je ratnik, bili ubeđeni da je stigao do Japana. Na sreću, taj rat nije vođen, ali ni mir nikada nije sklopljen. Možda i zbog toga Božidar Bjelica Japan, sem o ljubavi i savremenim temama, često piše o ratovima, a vapi za mirom.

Prošao je većinu oblasti u svom profesionalnom poslu. Sem toga bavio se i grafičkim dizajnom, umetničkom fotografijom, trenirao karate, imao rok grupicu, bio urednik studentskog radija i disk džokej, bavio se planinarstvom, lovom i ribolovom, plivanjem, veslanjem, letenjem, izučavao naoružanje (objavio dosta radova iz te oblasti), putovao, bavio se pomalo novinarstvom, čak i slikanjem. Istinski zaljubljenik u našu istoriju srednjeg veka.

Do sada je objavio četri zbirke pesama, Ogoljene emocijama (Narodna knjiga, 1995), Rat ovaj nema kraj (Student, 1997), Vatre smo ljubili (autorsko izdanje, 2004) i Duša satkana od perli (Interprint, 2012); dve knjige priča Male ispovesti (BIGZ, 2000) i Let sa suvlasnikom snova (Filip Višnjić, 2009) i romane Rat i nemir (Interprint, 2005) i Državni udar hercega Stefana (Filip Višnjić, 2012), Državni udar – Dug Precima (Filip Višnjić, 2020). Uvršeten je u nekoliko antologija i zbornika kratke poezije i kratkih priča. Povremeno objavljuje prozu i poeziju u domaćim i inostranim časopisima. Piše i drame. Jedan je od urednika obimne monografije “Nevesinje” i autor za oblasti istorije srednjeg veka i arheološko nasleđe. Član je Udruženja književnika Srbije i Udruženja književnika Srpske. Živi i radi u Beogradu. Oženjen, ima troje dece.