Tođevac

Utvrđeni grad Tođevac je izgrađen kao granični grad srpskog roda Kosače prema Bosni i u svrhu zaštite Kneževine Hercegovine. Smešten je na levoj oblali reke Hrčavke koja se uliva u reku Sutjesku suprotno od Milinklada i njenih oštrih stena. Podignut je na preko 1000 metara nadmorske visine. Tvrđava je izgrađena krajem XIV veka.

Naziv: Tođevac

Lokacija: Tjentište Foča (Republika Srpska)

Namena: Pogranična tvrđava i carinska kontrola

Godina izgradnje: 1398. godina

Graditelji: rod Kosače (vojvoda srpski Sandalj Hranić Kosača)

Godina uništenja: 1466. godina

Tvrđava Tođevac je izgrađena kao pogranična tvrđava i carinski punkt za vreme vladavine vojvode srpskog Sandalja Hranića Kosače. Izgradio ju je u sklopu procesa osamostaljivanja od kraljevine Bosne. Pripadala je župi Drinaljevo i Kneževini Hercegovini. Štitila je puteve koji su vodili iz Hercegovine u Bosnu kao i trgovačke karavane koji su išli prema Dubrovniku. Napravljena je za potrebu roda Kosače da kontrolišu svoju kneževinu. Do nje se dolazi uz dolinu reke Hrčavke od ušća u reku Sutjesku i to 3 kilometra uzvodno. Imala je stražarska mesta uklesana u živu stenu što je bila odlika gradnje utvrđenja roda Kosače. Imala je izgrađene rovove i podzemne tunele kojima se tvrđava snadbevala vodom iz reke Hrčavke. Rod Kosače je u njoj dočekivao goste, sklapao poslovne i trgovačke sporazume. Na zahtev trgovaca iz Dubrovnika u njoj je funkcionisao i restoran gde su trgovci mogli da se odmore i prehrane. Postoje zapisi da je tu bila i muzika Leuti iz Dubrovnika koja je uveseljavala trgovačke putnike. Iz zahvalnost za otvaranje restorana, Dubrovnik je vojvodi srpskom Sandalju Hraniću Kosači poklonio kuću u Dubrovniku.

1389. godine pominje se u dubrovačkim istorijskim dokumentima kao tvrđava kojom je vladao vojvoda srpski Sandalj Hranić Kosača. U njemu su sklapani sporazumi o trgovini sa Dubrovnikom.

1444. godine se pominje kao utvrđeni grad kojim je vladao herceg od Svetog Save Stefan Vukčić Kosača. Spominjanje je takođe u konotaciji trgovačkih sporazuma.

Toyeuacs Vdrynagliano castello con lo contato

U njoj je naplaćivana carina trgovačkim putnicima koji su išli u i iz kraljevine Bosne.

1466. godine sa napadom turskih osvajača, tvrđava je osvojena i uništena.

DOKUMENTACIJA: